Butiktips.

Tänkte tipsa er om en liten mysig webb-butik som heter Mixin.
De har allt som ett hem och en trädgård kan tänkas behöva i form av pyssel och myspys.


image45image47


Läsarfråga: drömkök.

En av våra kära läsare (tack för att ni kommer tillbaka) skickade en fråga om drömkök. Hon undrade hur MITT drömkök ska se ut och om jag kan visa bilder på kök som är moderna men av lite olika stilar?

Absolut, här kommer ett inlägg om det. Bilder sist i inlägget!

Rummet som helhet
Mitt drömkök är stort, luftigt, ljust och ganska modernt. Jag vill ha mycket plats för att man ska kunna vara flera i köket och laga mat samtidigt, tycker det är så mysigt att laga ihop med sambo eller vänner. Det ska finnas en hel del fönster (dock inte såna där vanliga där folk tenderar att spänna upp små minigardiner, hatar sånt) och spotlights i taket.

Köksö
Jag vill ha en stor köksö med plats för både vattenho och förvaring och ev några stolar längs ena sidan så att det blir lite om en bar där man kan sitta och prata med den som lagar mat. Sedan har jag en fundering på om man ska ha möjlighet att laga mat även på köksön, alltså plats för en värmehäll men där jag har inte riktigt bestämt mig än. Ett tag var jag inne på att ha hela ugnen i köksön men den idén har jag gett upp då pappa upplyste mig om hur krångligt det skulle bli.

Elektronik
Jag vill ha ett stort kylskåp och ett lika stort frysskåp och de ska synas, jag är inget fan av inbyggda skåp alltså där man sätter en skåpslucka utanpå. Färg vet jag inte än, det beror på hur köket blir men absolut inte vitt iaf utan gärna kromfärgade eller kanske t o m svarta. Just nu har jag ögonen på ett frysskåp med inbyggd ismaskin på utsidan, jag har nästan alltid is i mitt vatten så det är ett måste i huset.
Jag vill även skaffa en elektronisk fläkt och för er som inte vet vad det är kan jag berätta att den sitter inbyggd jämte spisplattorna. Den ser ut som en liten slät platta som är på samma nivå som plattorna men när man trycker på en knapp åker den upp från spisen ca 2 dm upp i luften och sedan börjar den suga in matoset. När man har lagat klart trycker man på knappen igen och då sjunker den ner och blir "osynlig" igen. Superfräckt.

Matplats
Detta är det svåraste att beskriva då jag ännu inte bestämt planlösningen helt. Jag vet inte om jag vill ha öppen planlösning med köket och vardagsrummet i ett eller om de ska vara för sig. Jag lutar åt öppen fast inte öppen i rektangulär form utan lite mer åt det ovanliga hållet. Detta är relevant för att jag då inte vet om jag ska ha en liten matplats nära köket och en större i vardagsrumsdelen eller endast en stor. Vi får se :)

Form och färg
Ytterligare en sak som jag inte har full koll på än. Jag har alltid velat ha ett kök i brun ek för att jag tycker det ger en sådan hemtrevlig känsla. Dock går detta stick i stäv med att jag vill ha ett ljust kök, ek är vackert men det mörkar ner ett rum ganska bra. Sedan började jag röra mig mot ett allmogevitt kök just för ljusets skull men nu vet jag inte alls längre. Köket är ett ställe där man verkligen kan visa sin personlighet och jag är inte "mesigt vit" (fast jag kanske är "elegant vit"??) och nu finns det såå många färger att välja mellan. Där får man nog verkligen rannsaka sig själv.
Formen blir nog ganska traditionell iaf, jag tycker böjda kök (ser ut som en serpentin) är coola men jag vill nog inte ha ett själv. Jag avskyr långsmala kök men det är nog bara för att jag förknippar dem med lägenheter.
Golvet ska vara delat iaf, såpass mycket vet jag. Där man lagar mat ska golvet bestå av grå stenplattor som lite oregelbundet är ihopsatta med varandra. Resten av golvet ska vara trägolv, ljust eller mörkt vet jag inte än.

Jaa, det var en liten beskrivning av vad jag vet än så länge om mitt kök. Här kommer lite bilder:

image42


image43


image44


Hur ska era kök se ut???

Scrapbooking.

Scrapbooking är en pysseltrend från USA som blivit väldigt populär i Sverige. Den går ut på att man, istället för att bara sätta in kort i ett album, dekorerar en hel sida efter sin egen smak och klistrar fast ett eller flera kort på den sidan. Det blir väldigt festligt och är betydligt roligare att titta på än en vanlig vid albumsida. Jag gör detta själv och kommer så småningom lägga upp lite bilder. Här kommer lite inspiration:

image38


image39

image40

image41

Husletande.

Jag pendlar väldigt när det gäller det här med att köpa hus känner jag. Som jag tidigare skrivit så är min sambo inne på att köpa ett redan färdigt hus och antingen bygga om så att det passar oss eller renovera och sälja.

Jag har väldigt svårt att tänka mig den första lösningen, jag tror inte att det kommer funka. Jag vill t ex ha en hall med väldigt högt i tak, alltså inget rum över hallen utan det rummet ska gå från golv till tak för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Hallar bryr sig folk oftast inte om "för det är bara ett rum som man går igenom" men man glömmer då att hallen är det första intrycket som besökare får. Hallen sätter ton för resten av huset och därför vill jag ha en välkomnande och ljus hall som dessutom ska vara lite ovanlig. Högt i tak, takfönster, inbyggda hål för stora blockljus - nej, det känns inte som att det går att bygga till för då måste man slå ner hela övervåningen och vad är det då för mening med att köpa ett befintligt hus?

Det andra alternativet känns mer okej, vi har ju hund och ett tillfälligt hus vore bra då man kan slå upp en rejäl hundgård och fixa en kompis så att hon kan vara ute på dagarna medan vi jobbar. Jag är ju snart färdig med min examen och kan därför inte vara hemma med henne lika mycket som innan. Ett tillfälligt hus skulle ge mig chansen att experimentera lite med färger och material, kolla vad som funkar och vad som inte funkar. Vi är dessutom ganska händiga både sambon och jag och kommer då göra det mesta själva som att kakla, tapetsera, måla, lägga golv osv.
Nackdelen är att man kanske fäster sig vid huset eller att man inte får sålt det sedan. Jag är också lite tveksam till tiden, jag vill bygga NU, typ helst igår och ska man först köpa ett tillfälligt hus och renovera så springer tiden iväg känns det som. Jaa... Jag vet inte, alldeles förvirrad i skallen.

Hur hade ni läsare gjort??

Trädgårdspyssel.

Måste tipsa om en jättemysig webb-butik som säljer pynt för både hem och täppa. Du kan hitta allt möjligt där till en ganska billig peng.

www.fridasgard.se

Dessa är exempel på vad du kan handla där:

image36image37

Läsarfråga: förvaring i barnrum.

För några dagar sedan fick jag en förfrågan från en läsare ang förvaring i ett barnrum. Alla hem idag innehåller många saker från ikea, bl a alla dessa backar i mysko mönster som möbeljätten erbjuder. Missförstå mig inte, jag gillar ikea, har flera möbler och småsaker därifrån - men visst är det mycket roligare att ha något som är lite mer eget. Här kommer några förslag:

image31
image32Backar i trä från barnrummet.com. Kostar 349 kr men å andra sidan kan det vara en bra investering då trä är väldigt hållbart. För alla med pojkar finns det såklart även likadana fast med "pojkmönster".En annan slags förvaring från barnrummet.com:

image33

Tält att förvara leksaker i eller för barnen och deras vänner att leka i. Finns även som riddarborg och kostar 299 kr.


Ett annat företag som säljer fina förvaringar är blaelefant.se. Här kan du bl a hitta dessa:

image34
Kostar 249 kr eller 349 kr beroende på storlek och går att stapla ovanpå varandra. Hållbara och praktiska och finns i flera färger.


Ytterligare en förvaring från blaelefant.se är denna förvaringsmöbel nedan. Går även att använda som bord eller bänk. Priset? Maffigt... 999 kr.

image35

Det var några tips från mig, hoppas de hjälper.
Som ni har märkt har bloggen legat nere under helgen då vi varit bortresta men nu drar vi igång igen med flera inlägg per dag så håll utkik! :)

Babyrumsinspiration.

Vi har inga barn så jag har aldrig funderat så mycket över hur en ev bäbis rum ska se ut. Här kommer lite inspiration iaf :) Bilder från EHM.

image27
image29image30

Drömmen om ett fint badrum.

Svenska badrum är över lag ganska trista tycker jag. Alla innehåller en dusch, en toalett, ett handfat och en sån där silverfärgad handukshållare. Vissa lyxar till det med helkaklat och kanske ett bubbelbadkar.

Jag har alltid drömt om ett stort lyxigt och lite annorlunda badrum som ska ligga i anslutning till sovrummet eller "the master suite". Något som skulle vara riktigt annorlunda skulle vara svart marmorgolv och helkaklat med svart melerat kakel, hur ofta ser man det? Ett sånt rum blir ju ganska mörkt så självklart skulle man få sätta in en del fönster och spots i taket för att ljusa upp det ordentligt.

image23
Bild från ett privat hus.Grått skulle även fungera tror jag och detta badrummet är riktigt fint:

image24
Bild från ett privat hus.

Duschar kommer ju i många olika varianter, draperi, skjutdörrar, inbyggt... Nedan visas en... tja... ganska annorlunda lösning. Men fräck :)

image25
Bild från ett privat hus.


Jag vet iaf att jag vill ha ett bubbelbad för två personer. Det ska vara placerat så man dels ser ut genom ett fönster och dels ska det vara mitt emot en sån där dubbel eldstad, alltså en brasa som är byggd mellan två rum så att man kan se den från två olika rum. Ungefär så här (inte designen för övrigt alltså):

image26
Bild från EHM.


Vad tycker ni läsare? Hur ska era badrum se ut?

Sovrumsfärger.

Det sägs att man ska ha kyliga färger i sitt sovrum för att sova så bra som möjligt, t ex blått eller lila. Blått känns inte så aktuellt för min del för jag vill ha ett ganska ljust sovrum men färgen lila har börjat snurra i skallen på mig det senaste efter att ha sett dessa rum på EHM:

image18

Det ser ju faktiskt ganska mysigt ut...? Jag är inget stort fan av rosa och lila men man kanske kan ha en lila fondvägg? Vår säng är av mörkt ek och jag tror faktiskt att den skulle vara lika fin som den vita sängen på bilden mot en lila vägg. Sedan man kanske kunde ta typ cremévitt på de andra väggarna för att få den där ljusa känslan... ja det tål att tänkas på.


Här är ett med vit fondvägg och resten sten, ganska ovanligt. Bild från Travel & Living.
image20


Idag har vi ljusgrönt i vårt sovrum, en färg som jag känner är perfekt för man sover verkligen bra men hur kul är det att ha samma färger i huset som man har i sin nuvarande lägenhet? Inte så... Men här kommer en variant från EHM med lite mörkare färg:

image21


Sedan finns det såklart stilrena klassiker som detta ljusa & neutrala nedan. Bild från oprah's hemsida.

image22
Hur ser era drömsovrum ut?

Ytterdörr som ögongodis och säkerhet.

Ytterdörrar finns hur mycket som helst! Men hur vet man vilken dörr som är rätt för just en själv? Jag har alltid velat och vill fortfarande ha en dubbel ytterdörr alltså med två dörrar jämte varandra. Känns som att det passar in i min snobbstil :p

image12
Klassisk dörr från www.skbv.se


Men sedan vill man kanske ha in lite ljus också och då kommer frågan; ska man ha glas i dörrarna så att folk kan se in när de ringer på? Jag är inte ett fan av tjuvtittare. Det hjälper ju inte att glaset är frostat för man ser ju ändå in litegrand. Därför kan detta vara ett alternativ kanske:

image14
Bild från EHM.

Nu ser jag ju såklart att det inte är en dubbeldörr men om ni tänker er en dubbeldörr med två smala långa fönster vid varje sida så förstår ni säkert ideén. Tror att det skulle bli väääldigt fint faktiskt...


Är man ute efter att få in mycket ljus så har det här huset en bra lösning. Bild från ett privathus.
image15

Fast man kommer ju inte ifrån tjuvtittarna förstås...


Här är en dubbeldörr för alla moderna människor. Kommer från www.mockfjardsfonster.se.
image16


På sidan www.bygglagret.se/ kan man själv para ihop sin ytterdörr, vill man ha dubbeldörr fast olika så kan man alltså fixa det!
image17

Den här t ex var vacker tycker jag, lite gammaldags. Men de har ett ENORMT utbud så det är bara att välja och vraka :)

Uteplats till mingel och liknande.

Jag är så avundsjuk på USA när det gäller väder, man ser alltid filmer och liknande där de har fester utomhus bland orkidéer och rosa blommor och sånt går ju inte här i Sverige.
Men - det finns inget som säger att man ändå inte kan ha en fin uteplats för grillfester och liknande på sommaren. När man hör uteplats här så tänker man ofta på en altan eller en inglasad uteplats men jag skulle vilja ha en i marknivå där man kan sitta och sola eller fika osv.

image9

Denna tycker jag är så vacker, minns inte var jag hittade bilden men det är ett privathus iaf. Tycker själva formen är så läcker, nästan som Musse Pigg öron. Där skulle man ju lätt kunna sitta en dag eller två i solen.image10

Den här är också fin, kommer från Extreme Home Makeover. Gillar själva grillplatsen, tänk så mysigt att sitta där en sommarkväll och grilla korv på långa pinnar...image11

Här är en klar favorit, gillar att marken är slät fram till grillplatsen och att den ligger så nära huset. Då kan man även tända en brasa där ute även om man inte ska grilla och se den från fönstren. Också från EHM.

Vill ni ha uteplats?

Den perfekta trappan.

Jag har lääänge funderat på hur husets trappa ska se ut, alltså den som leder upp till andra våning. Just att välja trappa är så svårt för det är så mycket att tänka på; är den barn/ djurvänlig? Är den säker? Är den lätt/ svår att städa? Matchar den husets stil? Osv osv...

Tidigare var jag fast besluten om att ha en trappa som liknande den här i designen:

image2
Väldigt stilig och slottslik. Sedan insåg jag att en sådan trappa tar sjukt mycket plats och jag började fundera på om det verkligen var värt det. Jag har ännu inte bestämt mig. Det finns ju så många olika trappor!

Här är en typisk standardtrappa som blivit moderniserad:

image3

Den kommer från atab-trappan.se och heter Bok, Ljungby. Jag tycker den är ganska fräck med sin bergochdalbane-liknande stil men jag vet inte om den skulle passa i mitt hus.

Här är en WF trappa som är designad för att släppa in mer ljus och ge ett luftigare intryck:

image4

Den kommer också från atab-trappan.se och heter WF-Ek Markaryd. Jag gillar faktiskt designen på den, lite större, lite bredare och ganska ovanlig i svenska hem (vad jag vet iaf).

Sedan finns det ovanpåliggande trappor som ser ut att sväva. Denna kommer också från atab-trappan.se och heter Ovanpå Ek Spånga:

image5

Ganska fräsig men för modern för min personliga smak.

Sedan kommer Spiritdesignen, även denna från atab-trappan.se och heter Spirit Ek Ekerö:

image6

Ganska annorlunda.

Självklart har vi även den klassiska spiraltrappan för de riktigt moderna människorna. Denna kommer från http://www.trappspecialisterna.se/:

image7

Vilken gillar ni läsare bäst?

Husdrömmen.

Människors husdrömmar ser så annorlunda ut, vissa vill ha en cool funkisvilla, andra en liten röd stuga med vita knutar medan vissa drömmer om något modernt med långa glasväggar och kromdetaljer.

Jag (Jennie) har alltid velat ha ett hemtrevligt men lyxigt hem. Man ska känna sig bekväm där, det ska vara en lugn och harmonisk stämning samtidigt som det ska vara ett speciellt hus. Jag har aldrig hört till typen som vill bo i ett vanligt trähus med trädgård och uteplats, jag kan gott förstå att många vill det, men det känns inte som jag.

Min stil är en blandning av amerikansk stil (landet av överflöd, lyx och överdrifter) och skandinavisk stil (enkelt och mysigt). Jag gillar de stora husen i USA med många rum, en del helt onödiga, och teknologisk lyx samtidigt som jag gillar typiska nordiska hus med mycket sten och trädetaljer. Om jag lyckas blanda dessa båda stilar till ett hus så kommer jag aldrig flytta därifrån, det kommer vara drömhuset.

Min stil låter kanske lite snobbig, som att ett Svensson-hus inte duger - och det är faktiskt sant. Jag vill ha ett superspeciellt hus som får alla att lyfta på ett ögonbryn (eller helst båda två!!). Det återstår att se om jag kommer att lyckas. Jag såg en gång ett hus på Extreme Home Makeover som jag blev störtförälskad i. Så här ser det ut:

image1

Jag älskar stenfasaden, den lite annorlunda ingången, det lilla tornet som egentligen inte är ett torn... Såå fint bara! Ni som är uppmärksamma ser att det finns en valvbåge till vänster, kör man under den så kommer man till det dolda garaget...! Mitt drömhus ser inte riktigt ut som detta men jag kan klart se tydliga drag av det iaf...

Var vi befinner oss på husskalan.

Vi är precis i början i husfixarprocessen eftersom Jennie har pluggat på högskolan i fyra år och behövt lägga sin tid på det. Nu är studierna snart slut och tanken på ett större hem för oss och hunden blir hela tiden allt starkare.

Jennie har alltid velat bygga hus då hennes pappa arbetar som snickare och har gjort det i över 45 år. Ända sedan hon var liten fick hon följa med på olika byggen och blev störtförälskad i hela byggprocessen. Jennie är väldigt estetisk och en perfektionist så för henne är rita och bygga hus det enda alternativet som finns.

Micke är inte riktigt så låst i sina tankar utan kan tänka sig att köpa ett hus och bara bygga om det så att det passar hans och Jennies smak. Dock har han blivit påverkad av Jennie under alla dessa år och har även han börjat luta åt att bygga nytt från grunden. Han kan därför tänka sig att köpa ett tillfälligt hus och renovera upp det och sedan sälja det och därefter bygga ett hus.

Viljornas kamp har börjat.

Bloggens ägare.

Vi som skriver denna blogg är:

Jennie - 24 år gammal, färdigutbildad socialpsykolog i maj 2008.

Micke - 35 år gammal, utbildad bagare och bilmekaniker, jobbar på JULA.

Vi blev tillsammans sommaren 2000, flyttade ihop sommaren 2003 och är sedan dec 2007 förlovade. Vår första gemensamma bostad som vi köpte är lägenheten som vi bor i nu, en bostadsrätt på 80 kvadrat i ett HSB hus.
I vår familj finns även Siberian Husky valpen Exxa, hennes liv kan ni läsa om här: Exxa

Om den nya bloggen.

Välkomna till vår nya blogg!

Vi startade den här bloggen av två anledningar. Den första är att vi tycker det är jättekul att själva läsa husbyggarbloggar då vi själva går i de tankarna. Man lär sig så mycket av andras erfarenheter och misstag och blir inspirerad av deras ideér och dessutom är det roligt att se hur arbetet går framåt.
Den andra anledningen är att många husbloggar är väldigt nischade, de handlar ofta bara om en sak, t ex själva bygget eller en viss inredningsstil. Vi kände att det saknas en blogg som tar upp allt som har med hem och hus att göra, både utsidan och insidan och själva processen. Förhoppningsvis kommer denna nya blogg att fylla de syftena.

Ni kommer att få läsa om allt möjligt som har med hem och hus att göra och även få se massor av bilder så är du intresserad av ditt hem, oavsett om du bor i lägenget, hus eller koja, så kommer du förhoppningsvis få ut något av att läsa om våra framgångar och misslyckanden :)

Vår andra blogg http://exxa.blogg.se kommer självklart att finnas kvar och uppdateras i princip varje dag. Skrytbygget är inte vår nya blogg utan vår andra blogg, det finns en skillnad där :)

Hoppas att ni kommer gilla den!

RSS 2.0